Вихованці часто приховують захворювання, поки воно не почне приносити їм серйозні неприємності. Це нормальна інстинктивна поведінка, але вона може стати джерелом проблем для вас і вашої родини.
Щоб не допустити загального зараження лишаєм, потрібно проводити ретельний огляд шкіри собак і кішок. У літню пору це потрібно робити частіше, ніж взимку - тварини більше часу проводять на вулиці. Тварину потрібно ізолювати і показати ветеринару, якщо ви виявили:
  • області, в яких випадає шерсть;
  • запалені та облущувані ділянки шкіри;
  • кольорові плями, міхури і нариви під шерстю.
Апатія, дратівливість, постійне чухання, вилизування чи покусування шкіри також свідчать про виникнення проблем.
Починати лікування самостійно не можна: до різних грибків потрібен різний підхід. Деякі лишаї проходять самі (червоний плоский лишай), деякі не можна обробляти мазями (рожевий лишай) і т.д. На початковій стадії грибки виглядають схоже - їх легко переплутати. Деякі грибки можуть бути симптомами інших, більш серйозних захворювань. Починати лікування треба з звернення до фахівця. Як тільки ветеринар визначить природу грибка, він призначить лікування відповідними препаратами.

Убезпечити собак і кішок на 100% від грибка неможливо - завжди є шанс, що вихованець захворіє. Але цей ризик можна звести до мінімуму за допомогою:
  1. Дотримання правил гігієни. Після контакту з чужими тваринами мийте руки. Очищайте підошви взуття перед тим, як увійти в оселю. Нових тварин, вихованців після виставок і зооготелю деякий час тримайте в карантині. Водіть кішок і собак до грумерів, які дезінфікують інструменти після кожної стрижки. Обробляйте тварин засобами від паразитів.
  2. Підбору відповідних доглядових засобів. Мийте собак і кішок тільки відповідними шампунями. Не мийте їх частіше, ніж необхідно.
  3. Збалансованого харчування тварин. Прослідкуйте, щоб в раціоні вихованця були присутні всі необхідні поживні речовини. Їхня нестача веде до ослаблення імунітету і уразливості перед грибком.
  4. Своєчасної обробки ран і травм. Як тільки ви помітили ранку у собаки чи кішки, обробіть її антибактеріальною маззю або спреєм.
Грибок - неприємне і небезпечне захворювання, лікувати яке може бути дорого і складно. Але ви можете уберегти вихованця і свою сім'ю від серйозних проблем зі здоров'ям. Проводьте нескладну профілактику і вчасно звертайтеся до лікаря - ваш вихованець хворітиме менше і одужуватиме швидше.