Опади, холодний вітер, підвищена вологість – все це відбивається на самопочутті всіх живих істот. І якщо людина може про себе подбати, то вихованцям потрібна турбота від нас.
Безумовно, догляд за вихованцем залежить від породи і розміру тварини. Однак є ряд правил, який можна застосувати абсолютно для всіх хвостиків.
Кілька правил по догляду за чотирилапими взимку
До загальних рекомендацій, які застосовні для всіх вихованців відносяться:
Час вигулу
При настанні сильних морозів прогулянки можна скоротити до 15-20 хвилин. Якщо є можливість, то краще збільшити частоту виходів на вулицю. Звертайте увагу на те, чи не піднімає собака лапки, чи не скиглить – як тільки ви помітили, що собаці дискомфортно, пора додому.
Активність і руховий режим
У холодний період часу прогулянки повинні бути наповнені активностями, щоб вихованець не замерз (особливо це стосується короткошерстих собак). Легка пробіжка, ігри допоможуть зігрітися не тільки тварині, але і господареві.
Внесення змін до раціону
Ми не будемо говорити про те, що харчування взимку має бути збалансованим, тому що це правило поширюється на всі сезони. Однак в холодний сезон хвостику потрібно більше мінеральних речовин і вітамінів. Тому, щоб виконати попередній пункт, вихованцеві потрібна енергія. І якщо в спеку собаки часто пропускають прийоми їжі, то в холодну пору, годувати чотирилапих слід 2-3 рази в день. Тоді буде енергія, сила і тварина не буде мерзнути.
Уважність до стану здоров’я
Дощ, сніг, вітер можуть спровокувати застуду. Тому якщо ви помітили, що ваш друг став млявим, пасивним, відмовляється від їжі, не зволікайте і покажіть собаку ветеринару.
Догляд за лапами
Налипання льоду і снігу на шерсть лап і на подушечки може бути досить болючим. Погіршує ситуацію й те, що доріжки посипаються сіллю і реагентами. Тому вкрай важливо мити собаці лапи після кожної прогулянки, вчасно стригти шерсть між пальцями, а також використовувати спеціальні засоби для захисту і пом’якшення подушечок.
Одяг і взуття
Светри, куртки, комбінезони та взуття – це не просто примха власників чотирилапих, а реальна необхідність. Особливо, якщо мова йде про короткошерсті і декоративні породи. Також це важливо, якщо тварина малорухлива у зв’язку з темпераментом, віком або станом здоров’я.
Нашийник, що світиться
Так як в холодний сезон темніє рано, варто обзавестися нашийником, що світиться. Особливо це стосується вихованців, яких відпускають гуляти без повідка. Таким чином, ви убезпечите собаку від машин, адже дуже часто в темряві водії можуть просто не помітити тварину. Та й ви будете контролювати, наскільки далеко побіг ваш улюбленець