Якщо дослідження підтвердять діагноз, то лікар вибере шлях лікування, яке може бути:
  • Медикаментозним.
  • Оперативним.
Медикаментозне лікування застосовується тільки при відкритій формі піометри. Воно ефективно не у всіх випадках, але якщо життя собаки нічого не загрожує, то ветеринар, в першу чергу, запропонує легшу терапію. Тварині буде прописаний курс антибіотиків, після чого проводиться повторна діагностика.
Якщо медикаментозне лікування не допомогло, але погіршень в стані собаки не виявлено, ветеринар може призначити антибіотик з іншим активним діючим компонентом. У тому випадку, коли подібна терапія не дає очікуваного результату, проводиться хірургічне втручання.
Під час операції у собаки видаляють матку, заповнену гноєм, і яєчники. Якщо вихованець страждає закритою формою піометри, то хірургічний шлях – єдина можливість зберегти життя. Після операції ветеринар також призначає антибіотичні препарати, які мінімізують ризики запальних процесів в організмі.
У більшості випадків лікування піометри будь-якої форми зводиться до операції, адже цей шлях більш ефективний, а шанс рецидиву практично відсутня.

ПРОФІЛАКТИЧНІ ЗАХОДИ

В першу чергу, ветеринари радять тримати під особливим контролем особин, які перебувають в зоні ризику. Регулярно проводити планові огляди в клініках рекомендується в тому випадку, коли:
  • Собака досягає 6 річного віку.
  • Тварина вагітніє після кожної тічки протягом усього життя.
  • Якщо собака взагалі не вагітніла або дуже рідко виношувала потомство з моменту статевої зрілості.
  • Були виявлені помилкові вагітності.
  • Тварина брало гормональні препарати в період тічки або в момент виношування цуценят.
  • Собаку на протязі всього життя мало вигулювали, менше двох разів на добу, або виводили на вулицю не регулярно.
Правильне харчування – основа здоров'я будь-якого пса. Необхідно дбати про баланс білків, вуглеводів і жирів в раціоні тварини, стежити за тим, щоб йому вистачало вітамінів і мінералів. Ветеринари радять годувати собаку збалансованим кормом, в якому всі корисні речовини містяться в потрібній кількості.
Якщо улюбленець схильний авітамінозу, Має сенс в осінній та весняний час додавати в їжу додаткові вітаміни, перед цим потрібно проконсультуватися в клініці. Ветеринар підбере кращу дозування і визначить період профілактики, грунтуючись на індивідуальних особливостях собаки.
Так як причина піометри – проникнення шкідливих бактерій всередину організму, потрібно стежити за своїм собакою, не дозволяти їй спілкуватися з іншими тваринами, які своїм зовнішнім виглядом не вселяють довіри, а також з бродячими собаками і кішками.
Необхідно дотримуватися гігієни, регулярно мити пса і вичісувати шерсть, не дозволяючи їй збиватися в ковтуни. Важливо забезпечити стерильні пологи, бажано щоб цуценят брав досвідчений ветеринар. Під його контролем шанс зараження буде мінімальний.
По можливості потрібно відмовитися від гормональних препаратів. Однак якщо такої можливості немає, то необхідно перевіряти рівень гормонів в організмі і при виявленні дисбалансу, відразу ж приступати до лікування.
Піометра – це серйозне і небезпечне захворювання, тому при виявленні одного із симптомів недуги у собаки, варто звернутися до фахівця ветеринарної медицини за допомогою.